Beseda s přeživší holokaustu 28.5.2024

 Dne 28. 5. 2024 proběhla na naší škole zajímavá beseda s paní RNDr. Michaelou Evou Vidlákovou, jednou z posledních přeživších holocaustu, členkou reprezentace Židovské obce v Praze, aktivně působící v rámci projektů Terezínské iniciativy a dalších sdruženích.  Ve věku 88 let se stále aktivně účastní mnoha vzpomínkových i kulturních akcí a také besed pro mládež, čímž se snaží předat svou osobní zkušenost, a my jsme byli velmi potěšeni, že byla pozvána i k nám.
     Paní Vidláková sdílela své osobní zkušenosti židovského dítě, které bylo odvezeno do Terezína. Její upřímné vyprávění o útrapách, kterým čelila, oslovilo žáky 8.A a 8.B a otevřelo dveře k pochopení složitého tématu. Poutavé vyprávění dokládala dobovými fotografiemi nejen své rodiny, ale i fotografiemi z terezínského ghetta.
     Všichni jsme v tichosti naslouchali, atmosféra byla chvílemi až dojemná, ptali jsme se a představovali si hrůzy terezínského ghetta a to, čím musela paní Vidláková, ale i mnoho dalších – mužů, žen i malých dětí projít, aniž by udělali cokoli zlého, jen prostě byli označeni… A nejčastější otázka - Jak to vůbec mohli zvládnout?
     Paní Michaela je milá dáma, která září optimismem a pozitivním přístupem k životu. V tomto duchu vedla i celé náročné povídání – nebylo vše jen černé, ale zažila i přátelství, veselé chvíle, lidé si pomáhali (vyprávěla, jak se dělili o chléb či v těžkých chvílích zpívali). Celé její poselství pak spočívalo v tom, že se lidé mají k sobě chovat slušně a že bychom si měli stále připomínat hrůzy holocaustu a uvědomovat si, jaké máme štěstí, že žijeme v dnešní době a v jakém „luxusu“.
   Beseda byla velmi zajímavým a nevšedním zážitkem. Za její zprostředkování děkujeme panu Jaromíru Trtíkovi, řediteli B.E.Z.va Nejdek o.p.s.  Pan Radek Hejret, moderátor besedy a lektor české pobočky ICEJ (Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém), jako vždy skvěle dokázal žáky vtáhnout do tématu. Největší poděkování patří samozřejmě paní Michaele Evě Vidlákové za její povídání a ochotu podělit se o svůj příběh. Přejeme jí hodně zdraví.

Fotografie z akce najdete zde.