Knížka pro prvňáčka 2021

Je již dlouholetou tradicí, že nejdecká knihovna spolupracuje s naší základní školou. Pořádá pro naše děti návštěvy knihovny a různé zajímavé besedy a soutěže. Seznamuje je s posláním knihovny – s možností zapůjčení knih, časopisů apod. bez nutnosti jejich zakoupení. Ukazuje nám, jak je čtení důležité a v životě nepostradatelné, jak rozvíjí fantazii a obohacuje naše vědomosti.
I v tomto roce se knihovna zapojila do projektu „Knížka pro prvňáčka“. Bohužel v současné situaci nebylo možné knihovnu s dětmi osobně navštívit. Proto jsme se s paní M. Satýnkovou domluvili na plnění úkolů spojených s literaturou pro děti přímo ve škole.
Prvním úkolem byly pohádky. Je to téma, které bývá všem dětem velmi blízké. Pokusili jsme se výtvarně ztvárnit pohádky, pohádkové postavy. S dětmi jsme si přečetli různé známé i méně známé pohádkové příběhy - klasické pohádky jako např. Sněhurka a sedm trpaslíků, O perníkové chaloupce, Otesánek, ale i modernější příběhy jako Čapkovu Doktorskou pohádku s princeznou Solejmánskou nebo kouzelnou Paní Láry fáry od Betty MacDonaldové, která si ví rady snad se všemi „dětskými“ neduhy.
V tuto chvíli nám bohužel spolupráci komplikuje kompletní uzavření škol. Přesto se budeme těšit na další plnění úkolů. Možná, že nám vyjde i ta návštěva knihovny.

Mgr. Alena Hejdová, třídní učitelka 1.B

 

Fotografie z tvorby obrázků Otesánka si můžete prohlédnout zde.