Šachový turnaj 16.3.2023

Jelikož jsem veliký fanda šachů, napadlo mě, že bych mohl uspořádat šachový turnaj v naší škole. Ze začátku jsem si myslel, že se přihlásí nejvýš 5 žáků. K mému překvapení jich bylo 18, dokonce napříč ročníky!

Ve čtvrtek 16. března nastal den D. S kamarády jsme připravili třídu, umístili šachy a uvítali soutěžící. Seznámil jsem je podrobně s pravidly hry a paní učitelka Kuklová zahájila losování soupeřů. Šikovní šachisté, kteří měli po 5 partiích nejvíce bodů za hodnoty figur, nebo nejvíce výher, se utkali v poslední hře o ceny.
Už od začátku turnaje mě nadchnul šachista Honza z 5. ročníku, který hrál velice dobře, a proto jsem mu přál celkové vítězství. Bohužel pro něj štěstí na body hrálo velikou roli a Honza skončil o 6 bodů jako druhý. Šachový turnaj vyhrál Ondřej Soukup z naší 8.B, druhou příčku obsadil Jan Formáček z 5.A a o třetí místo se dělili se stejným počtem bodů Vlada Kholodii ze 7.A a Vojtěch Koten z 8.B U vítěze bylo velmi dobře vidět, že se na turnaj skvěle připravil, a měl tedy už jisté zkušenosti.
Osobně jsem si přál, abych skončil v TOP 5, když se šachům intenzivně věnuji několik měsíců, a to se mi nakonec podařilo. S celkovým průběhem turnaje jsem velmi spokojený a nadšený z tolika přihlášených šikovných šachistů. Děkuji všem účastníkům! Vojtěch Koten

Šachový turnaj se mi podařilo vyhrát! Organizátor Vojta s babičkou doma vyrobili pro vítěze velkou medaili – věnec s šachovou jedničkou. Jsem rád, že jsem ho získal právě já.
Ondřej Soukup

Celý den ve mně proudilo napětí. Třída, do které jsme vešli, byla plná šachovnic. Po vyslechnutí pravidel jsme vylosovali soupeře. Partie byly někdy těžké, jindy snazší. Líbilo se mi, že když někdo prohrál, přijal to jako fakt a jelo se dál. Nebyla jsem první, o to mi ani nešlo. Sešlo se mnoho fajn lidí, malá prvňačka Natalia, Fanda ze třetí třídy, kluci z pětek a další šikovní žáci z vyšších ročníků. I když jsme si kolikrát nerozuměli česky, protože jsme se nenarodili všichni v Čechách, v šachu nám to nevadilo. Poznali jsme nové kamarády a užili si skvělé herní odpoledne.
Jana Ilečková

Fotografie z turnaje najdete zde.